drinki “Gra o tron” / “Game of thrones” drinks
Zacznę mało oryginalnie: uwielbiam “Grę o tron”. Zarówno serial jak i książkę. Z niecierpliwością wyczekuję więc kolejnego sezonu, a oczekiwania postanowiłam umilić sobie w niecodzienny sposób. Wiem, że pomysł na “inspirowane drinki” nie jest zupełną nowością, ale mimo to podjęłam wyzwanie i stworzyłam serię drinków inspirowaną najważniejszymi rodami z cyklu “Game of thrones” i mam gorącą nadzieję, że wam się spodoba. Z niecierpliwością wyczekuję Waszych komentarzy! A jeśli uważacie, że udało mi się odwalić kawałek fajnej roboty (a ja nieskromnie powiem, że osobiście tak właśnie uważam), to koniecznie podzielcie się linkiem ze znajomymi! :)
A jeśli generalnie spodobał się Wam pomysł na tego typu wyzwania (nie tylko drinkowe) to czekam na Wasze propozycje jaki kolejny temat powinnam wziąć na tapetę :) Sama mam już kilka pomysłów ;)
STARK
Składniki:
- 100 ml toniku
- 30 ml ginu
- 1 łyżka soku z cytryny
Do dekoracji:
- drobny cukier
- sok z cytryny
Do płaskiego naczynia wsypujemy cukier. Krawędź kieliszków smarujemy odrobiną soku z cytryny, a następnie zwilżoną krawędź wkładamy do cukru. Odstawiamy do zaschnięcia.
W międzyczasie tonik przelewamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Gdy tonik będzie całkowicie zamarznięty, kruszymy go przy pomocy łyżki, nakładamy do kieliszków typu martini (wcześniej kieliszki również warto zmrozić). Dodajemy sok z cytryny oraz gin.
Ingredients:
- 100 ml Tonic
- 30 ml Gin
- 1 tablespoon Zitronensaft
For the decoration:
- fine sugar
- lemon juice
The sugar edge: Pour the sugar into a shallow dish. Rub the edge of the glass with lemon juice, then put the moistened edge into the sugar. Leave it to dry.
In the meantime, pour the tonic into a plastic container and put it in the freezer. When the tonix is completely frozen, crush it with a spoon, apply it to a martini glass (freezing the glasses is well worth it). Add the lemon juice and gin.
LANNISTER
Składniki:
- 20 ml grenadyny
- 100 ml soku z mango
- 70 ml jasnego rumu
- lód
Do dekoracji:
- 100 g cukru
- 50 ml syropu daktylowego
- 20 ml wody
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, syrop daktylowy oraz wsypujemy cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż mikstura zamieni się w gęsty karmel (nie mieszamy!). Do tylko odrobinę przestudzonego karmelu wkładamy brzeg szklanki. Wyjmujemy, przytrzymując szklankę do góry dnem przez moment, a następnie odwracamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Do szklanki wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy grenadynę, a następnie ostrożnie, po łyżeczce wlewamy sok z mango, w taki sposób, by utworzyły się dwie warstwy. Na koniec dodajemy rum.
Ingredients:
- 20 ml grenadine
- 100 ml of mango juice
- 70 ml white rum
- ice
For the decoration:
- 100 g of sugar
- 50 ml of date syrup
- 20 ml of water
Pour the water, syrup and sugar into a small saucepan. Heat on low heat until the mixture turns into a thick caramel (do not mix!). For just a touch of caramel put the edges of the glass in the syrup. Take it out, holding the glass upside down for a moment, and then put it aside and let it completely solidify.
Pour some ice cubes into a glass. Pour the grenadine, then carefully pour the mango juice with the help of a teaspoon in such a way that the two layers are formed. At the end, add the rum.
TULLY
Składniki:
- 40 ml syropu truskawkowego
- 50 ml likieru Blue Curacao
- ok. 100 ml Sprite
- lód
Do szklanki wrzucamy lód. Wlewamy syrop truskawkowy, a następnie ostrożnie, po łyżeczce wlewamy Blue Curacao, w taki sposób by powstały dwie wyraźne warstwy. Ostrożnie uzupełniamy drink Spritem.
Ingredients:
- 40 ml of strawberrysyrup
- 50 ml Blue Curacao liqueur
- Approximately 100 ml Sprite
- ice
Put the ice in a glass. Pour the strawberry syrup, then carefully add Blue Curacao to the drink by pouring it on the spoon first, in such a way as to create two distinct layers. Carefully complement drink Sprite.
BARATHEON
Składniki:
- 50 ml wody
- 50 ml miodu
- 50 ml ginu
- 30 ml soku z cytryny
- 30 ml świeżego soku z pomarańczy
- lód
Do dekoracji:
- pomarańcza
- cytryna
Miód łączymy z wodą i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy mikstura się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. 30 ml zimnego syropu wlewamy do shakera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wstrząsamy. Gdy składniki się połączą przelewamy do szklanki.
Ingredients:
- 50 ml of water
- 50 ml of honey
- 50 ml gin
- 30 ml lemon juice
- 30 ml of fresh orange juice
- ice
For the decoration:
- orange
- Lemon
Mix the honey with water and heat it up on small fire. When the mixture boils, take it off the heat and let it cool down. Pour 30 ml of the cold syrup into a shaker. Add the remaining ingredients and thoroughly shake everything together. When the ingredients have combined pour them into a glass.
TYRELL
Składniki:
- 4 listki mięty
- 4 listki bazylii
- 1 łyżka cukru
- 50 ml soku z limonki
- 80 ml ginu
- ok. 50-80 ml Sprite'a
- lód
Do dekoracji:
- ćwiartki limonki
- listki mięty
- listki bazylii
Bazylię, miętę oraz cukier dokładnie rozgniatamy moździerzem w shakerze. Dodajemy sok z limonki, gin oraz kostki lodu. Całość dokładnie wstrząsamy i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. Dekorujemy cząstkami limonki oraz listkami ziół.
Ingredients:
- 4 mint leaves
- 4 basil leaves
- 1 tablespoon sugar
- 50 ml lime juice
- 80 ml gin
- About 50-80 ml of Sprite
- ice
For the decoration:
- Lime quarters
- Mint leaves
- Basil leaves
Crush the basil, mint and sugar thoroughly with a mortar in a shaker. Add the lime juice, gin and ice cubes. Shake the whole and pour into a glass. We complement Sprite. Garnish with lime quarters and leaves of the herbs.
GREYJOY
Składniki:
- 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 3 plastry pomarańczy
- 15 ml soku z cytryny
- 30 ml Cointreau
- 60 ml whisky
Imbir wraz z pomarańczą przekładamy do shakera i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy sok z cytryny, Cointreau oraz whisky i całość dokładnie wstrząsamy. Do szklanki wsypujemy lód (najlepsze będą kamienie do whisky) i przez sitko wlewamy drinka do szklanki.
Ingredients:
- 1/3 teaspoon freshly grated ginger
- 3 slices of orange
- 15 ml lemon juice
- 30 ml of Cointreau
- 60 ml of whiskey
Pour the ginger and the orange into a shaker and crush it accurately. Add the lemon juice, Cointreau and whiskey and thoroughly shake the whole. Pour the drink through a strainer into a glass with ice cubes (better are iced stones, like for whiskey).
TARGARYEN
Składniki:
- kropelka grenadyny
- 50 ml jasnego, mocnego rumu
- odrobina spirytusu
Do kieliszka wlewamy spirytus i ostrożnie obracając kieliszek pokrywamy alkoholem jego ścianki. Nadmiar wylewamy. Na dno kieliszka wlewamy kropelkę grenadyny. Uzupełniamy rumem. Podpalamy, po chwili zdmuchujemy i pijemy.
Ingredients:
- Drop of grenadine
- 50 ml of clear, strong rum
- A little bit of a spirit (I assume a clea, strong Schnaps)
Pour the spirit into the glass and carefully turn the glass, so the wall of the glass is covered in alcohol. Pour the excess. Pour a drop of grenadine at the bottom of the glass. We complement rum. Kindle, after a moment blow and drink.
Za pomoc w realizacji gorąco dziękuję:
– Stanisławowi, który poratował mnie znaczną większością akcesoriów, które widzicie na fotografiach. Część biżuterii, którą oglądacie jest jego osobistego autorstwa. Jeśli marzy Wam się podobna, możecie składać u niego zamówienia :) Jego żona Zuzia zajmuje się natomiast szyciem historycznych strojów oraz ich elementów. Ich dzieła możecie zobaczyć na Facebooku – gorąco polecam!
– Dorocie, która wygrzebała ze swojej szafy futra i podzieliła się ze mną zasobami naczyń i sztućców
– i co najważniejesze: Wiktorowi, mojemu osobistemu mężczyźnie, za support i cenne uwagi :) :*
-
Magda
-
Chlor
-
Kris
-
SLD
-
-
ania
-
Nani
-
Dorota
-
karmel-itka
-
MikeZ
-
Magda
-
Arya
-
wedelka
-
emmilly
-
Seweryn
-
Sandrita
-
kulinarny-swiat
-
Łukasz
-
Jarka
-
Lonerin
-
Piotr
-
Agata Kuchenne Czary Mary
-
Kasia
-
Diss
-
Martwy Kanarek
-
szauri
-
ewa
-
Taisa
-
Kasia
-
English People
-
Angua
-
Kenia
-
Vanir
-
Aga
-
mojepokoje
-
Nina Peplińska
-
Nina Peplińska
-
Natalia Kmieć
-
Jarek
-
Ana Mari
-
ImperatorTom