domowa chałwa z bakaliami

Powiem jedno: NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIĘ CHAŁWY W SKLEPIE!

Chałwę domową robi się w kilka minut i w przeciwieństwie do sklepowych wynalazków składa się z samych naturalnych składników. O ile oczywiście sami nie dodamy do nich chemii w postaci cukierków typu lentilki czy innych dziwactw. Moim zdaniem prawdziwa chałwa ma prawo występować w wariancie naturalnym, kakaowym i z bakaliami :)

 

Składniki (na około 4 batoniki 2x2x10 cm):

- 300 g sezamu

- 6-8 łyżek płynnego miodu

- garść Mieszanki Studenckiej Helio

Sezam mielimy jak najdrobniej. Ponieważ jednak jest dość tłusty nie uda się nam zmielić wszystkich ziarenek - to nic, fajnie jest czuć ziarno sezamu pod zębami :). Osobno mielimy lub drobno siekamy orzechy (tych jednak nie należy rozcierać na proszek). Mieszamdomowa chałwa z bakaliamiy orzechy i sezam, a następnie dodajemy miód i łyżką wyrabiamy na jednolitą masę. Miód należy dodawać stopniowo - masa powinna być klejąca, zwarta i nie krusząca, ani lejąca się. Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki.

Po schłodzeniu batoniki bardzo ładnie się kroją. Można zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i podarować w prezencie a) komuś kogo bardzo lubimy bo chałwa jest przepyszna b) nielubianej koleżance, bo chałwa jest przepyszna, ale wysokokaloryczna, więc całkiem możliwe, że nielubianej koleżance pójdzie w biodra ;)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • kiedyś chałwy nie lubiłam od jakiegos roku uwielbiam ;)) taka domowa musi być pyszna

  • Kocham chałwę! Gotuję i piekę od wielu lat, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, aby zrobić chałwę samodzielnie. Dziękuję za inspirację! :)

  • O, no proszę! Sama chciałabym zrobić i porównać do sklepowej. :D

  • uwielbiam chałwę, ale bardzo rzadko daje upust sobie w tej kwestii. jest zbyt tłusta i kaloryczna. a mam problemy z cholesterolem, więc niestety nie mogę.
    domowej chałwy jeszcze nie jadłam, ale powiem jedno – na pewno jest lepsza niż sklepowa.
    hm, wiesz, chyba zapiszę przepis. i zrobię po świętach.
    a co tam, raz można zapomnieć o swoich ograniczeniach ;]

  • karmeli-tka, mam dobrą wiadomość – miód oraz sezam, mimo, że tłusty pomaga obniżyć poziom cholesterolu :) możesz więc domową chałwę śmiało zajadać! :)

  • Pingback: o tym jak się bawią wielkopolscy blogerzy i inne takie...gruszka z fartuszka()

  • Paulina

    Przepis faktycznie prosty ;) Mój tato jest smakoszem chałwy, więc może warto pomyśleć o tym na święta ;) Proszę, daj mi znać- skąd takie foremki? :)) pozdrawiam!

  • Kyu

    Ja jestem przyzwyczajona do chałwy bez żadnych orzechów i bakalii, inna przez gardło mi nie przejdzie. Jak nie dam bakalii i trochę mniej miodu, to wyjdzie konsystencja ok? :)

    • gruszka

      Z bakalii można zrezygnować, ale miodu za bardzo nie należy ograniczać, gdyż wtedy chałwa będzie się rozpadać.