domowa chałwa z bakaliami

Powiem jedno: NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIĘ CHAŁWY W SKLEPIE!

Chałwę domową robi się w kilka minut i w przeciwieństwie do sklepowych wynalazków składa się z samych naturalnych składników. O ile oczywiście sami nie dodamy do nich chemii w postaci cukierków typu lentilki czy innych dziwactw. Moim zdaniem prawdziwa chałwa ma prawo występować w wariancie naturalnym, kakaowym i z bakaliami :)

 

Składniki (na około 4 batoniki 2x2x10 cm):

- 300 g sezamu

- 6-8 łyżek płynnego miodu

- garść Mieszanki Studenckiej Helio

Sezam mielimy jak najdrobniej. Ponieważ jednak jest dość tłusty nie uda się nam zmielić wszystkich ziarenek - to nic, fajnie jest czuć ziarno sezamu pod zębami :). Osobno mielimy lub drobno siekamy orzechy (tych jednak nie należy rozcierać na proszek). Mieszamdomowa chałwa z bakaliamiy orzechy i sezam, a następnie dodajemy miód i łyżką wyrabiamy na jednolitą masę. Miód należy dodawać stopniowo - masa powinna być klejąca, zwarta i nie krusząca, ani lejąca się. Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki.

Po schłodzeniu batoniki bardzo ładnie się kroją. Można zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i podarować w prezencie a) komuś kogo bardzo lubimy bo chałwa jest przepyszna b) nielubianej koleżance, bo chałwa jest przepyszna, ale wysokokaloryczna, więc całkiem możliwe, że nielubianej koleżance pójdzie w biodra ;)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)