DIY – wielkanocne imienniki
Dawno nie pokazywałam Wam żadnego handmade’owego tutoriala. Mało brakowało, a tego też bym nie zrobiła – zbierałam się do niego tak długo, że rzeżucha zdążyła mi już przerosnąć i lekko podwiędnąć :) Zdążyłam jednak w ostatniej chwili. Wy też nie macie już zbyt wiele czasu, na zrobienie tych imienników, jeśli chcecie, by stanęły na Waszym świątecznym stole. Zacznijcie już teraz zbierać jajeczne skorupki, a rzeżuchę zasiejcie najpóźniej w poniedziałek-wtorek – później może nie zdążyć wyrosnąć!
Grafika jak zawsze po angielsku, żeby czytelnicy z innych stron świata też zrozumieli, ale pod spodem znajdziecie dokładniejszą instrukcję w języku polskim :)
Potrzebne będą:
- skorupki od jajek
- wata
- nasiona rzeżuchy
- woda
- wykałaczki
- tekturka
- taśma klejąca
Na początek mała informacja na temat tego, jak przygotować skorupki jajek. Po pierwsze należy je bardzo ostrożnie rozbić (najlepiej nożem, żeby pęknięcie było dość precyzyjne). Następnie należy opłukać je w ciepłej wodzie, wymywając dokładnie resztki białka i błonki. Na koniec skorupki należy przełożyć do miski, wlać gorącą wodę, dodać łyżkę soli i odstawić skorupki, aż woda ostygnie. Po tym czasie skorupki wyławiamy, płuczemy i ostrożnie osuszamy ręcznikiem.
Oczyszczone skorupki układamy w wytłoczce do jajek. Do każdej ze skorupki wkładamy sporą kulkę z waty. Waty nie należy mocno ubijać, ale powinno być jej tyle, by dobrze wypełniała skorupkę.
Watę podlewamy wodą. Wody musi być również dużo - wata ma być całkowicie mokra i "kapiąca", ale woda nie powinna wychodzić ponad jej poziom. Na mokrą watę dość gęsto wysypujemy nasiona rzeżuchy (nie należy jednak przesadzić - zbyt gęsto wysiana rzeżucha nie wyrośnie, albo część nasionek osadzi się na listkach wyrośniętych kiełków).
Tak przygotowaną rzeżuchę odstawiamy na 5-8 dni, aż wyrośnie. Watę należy regularnie nawadniać, powinna być cały czas mokra.
W międzyczasie przygotowujemy chorągiewki z imionami. Z tekturki wycinamy flagi i przyklejamy je taśmą klejącą do wykałaczki. Na każdej z chorągiewek wpisujemy imię.
Gdy rzeżucha wyrośnie, ustawiamy skorupki w pojedynczych kieliszkach do jajek, wbijamy w nie chorągiewki i ustawiamy przy talerzach naszych świątecznych gości :) Nie tylko będą wiedzieli gdzie usiąść, ale też każdy będzie miał swój przydział świeżej rzeżuchy do świątecznego jajka :)
Wesołych, rzeżuchowych świąt życzy gruszka z fartuszka! :)
-
Alicja Kita
-
mojepokoje
-
Arianne