czekoladowe tartaletki
Wczoraj przypomniałam sobie, że dziś obchodzony jest Dzień Czekolady. I od wczoraj zastanawiałam się, czy będę go świętować, bo prawdę mówiąc zupełnie nie miałam ochoty na nic czekoladowego (tak, wiem, to zupełnie do mnie nie podobne ;)). Ale obudziłam się dziś rano, spojrzałam na moją facebookową tablicę zasypaną czekoladowymi smakowitościami i mi się zachciało. Sprawdziłam więc co mam akurat w lodówce i postanowiłam coś z tego wyczarować. Tak się złożyło, że zestaw był całkiem akuratny ;)
Składniki: (na 4 porcje)
- 1 szklanka zmiksowanych na pył suchych ciasteczek np. herbatników
- 5 łyżek stopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru dry demerara
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- czekoladowo-serowy krem np. czekoladowa Philadelphia (ja użyłam odpowiednik z Biedronki, ale możecie także zmiksować kremowy twarożek z Nutellą :))
Ciasteczka łączymy z rozpuszczonym masłem (masa powinna mieć taką konsystencję, by dobrze się sklejała, ale nie była zbyt mokra). Uzyskaną masą wyklejamy spody tartaletek i pieczemy je około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie podgrzewamy śmietankę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Jajko ubijamy, aż będzie puszyste i niemal białe. Następnie stale miksując do jajka, pomału wlewamy czekoladową masę. Gdy składniki się połączą przelewamy masę na podpieczone spody do tartaletek, a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Upieczone tartaletki studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie, przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch tartaletek, dobrze schłodzonym, czekoladowym serkiem.
Dużo czekoladowej przyjemności życzy Wam gruszka z fartuszka! :)
Chocolate tartlets
Ingredients: (4 portions)
-1 cup finely crushed tea biscuits
-5 tbsp melted butter
-1 egg
-1 tbsp Demerara sugar (Dry Demerara Sugar)
-100 ml cream 30%
-50 g milk chocolate
-50 g bitter chocolate
-1 tbsp vanilla extract
Garnish:
Chocolate-cheese cream e.g. Philadelphia Chocolate Cream Cheese Spread (I used Biedronka’s substitute but you can also mix soft cheese with Nutella spread ☺)
Combine together tea biscuits with melted butter (the mixture should have gluey consistency but not too wet). Cover bottom of each tartlet with ready mixture and bake for about 10 minutes in 180 degrees.
In the mean time heat the cream with sugar. Remove from fire when it starts boiling, add crushed chocolate and vanilla extract. Stir well until chocolate melts thoroughly.
Beat the egg until it is fluffy white. While mixing it, pour chocolate mixture slowly to combine ingredients well. Fill pre baked tartlets with ready mass and bake them for another 30 minutes.
Cool baked tartlets and refrigerate for about an hour. Using pastry bag, decorate tartlets’ tops with cooled chocolate cheese spread.
-
Kraina Miodem Płynąca
-
Liwka
-
candy
-
Nashelly
-
Kamciss
-
Kasia