czekoladowe ciasto z bananami i orzechami
Miałam straszną ochotę na uczczenie jakoś zdanego egzaminu z historii sztuki, a jednocześnie czułam, że słodki, czekoladowy ulepek znów będzie leżał w naszej kuchni tydzień, bo nie damy rady sami w dwójkę go przejeść. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, które nie ma w sobie czystego cukru. Wyszło ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe i jedynie ciut ciut słodkie. Lekko w stylu brownie, ale nie do końca… Rzekłabym nawet, że ciasto okazało się dość wytrawne i z całą pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią gorzką czekoladę :) Jeśli jednak chcecie, by ciasto było słodsze dodajcie do roztopionego masła cukier (max 150 g, nie więcej!) lub zamieńcie gorzką czekoladę na mleczną.
Składniki (na blaszkę o wymiarach 20x20):
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 150 g mąki
- 2 płaskie łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
- 50 g orzechów laskowych
- 2 małe (lub 1,5 dużego), bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Jeśli chcemy by ciasto było słodsze na tym etapie dodajemy także cukier o którym wspominałam we wstępie. Całość mieszamy, do połączenia się składników. Odstawiamy na bok.
Mąkę mieszamy z kakao, solą i proszkiem do pieczenia.
Banana rozgniatamy widelcem, jak najdokładniej. Orzechy siekamy. Banany i orzechy dodajemy do czekoladowej masy. Wbijamy jajko i całość mieszamy.
Dodajemy suche składniki i całość mieszamy razem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem (lub silikonowej) foremki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (jeśli dodawaliśmy cukier do ciasta można ten element dekoracji pominąć).
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Inspirowane Smakiem
-
Kuchnia u Krysi
-
Aga
-
karmel-itka
-
Ola
-
Kamciss
-
Ewa
-
Eliza
-
Anna
-
Anna
-
Fio