czekoladowe ciasto z bananami i orzechami

Miałam straszną ochotę na uczczenie jakoś zdanego egzaminu z historii sztuki, a jednocześnie czułam, że słodki, czekoladowy ulepek znów będzie leżał w naszej kuchni tydzień, bo nie damy rady sami w dwójkę go przejeść. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, które nie ma w sobie czystego cukru. Wyszło ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe i jedynie ciut ciut słodkie. Lekko w stylu brownie, ale nie do końca… Rzekłabym nawet, że ciasto okazało się dość wytrawne i z całą pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią gorzką czekoladę :) Jeśli jednak chcecie, by ciasto było słodsze dodajcie do roztopionego masła cukier (max 150 g, nie więcej!) lub zamieńcie gorzką czekoladę na mleczną.


czekoladowe ciasto z bananami i orzechami
  

Składniki (na blaszkę o wymiarach 20x20):

- 120 g gorzkiej czekolady

- 120 g masła

- 150 g mąki

- 2 płaskie łyżki kakao w proszku

- szczypta soli

- 50 g orzechów laskowych

- 2 małe (lub 1,5 dużego), bardzo dojrzałe banany

- 2 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Jeśli chcemy by ciasto było słodsze na tym etapie dodajemy także cukier o którym wspominałam we wstępie. Całość mieszamy, do połączenia się składników. Odstawiamy na bok.

Mąkę mieszamy z kakao, solą i proszkiem do pieczenia.

Banana rozgniatamy widelcem, jak najdokładniej. Orzechy siekamy. Banany i orzechy dodajemy do czekoladowej masy. Wbijamy jajko i całość mieszamy.

Dodajemy suche składniki i całość mieszamy razem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem (lub silikonowej) foremki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (jeśli dodawaliśmy cukier do ciasta można ten element dekoracji pominąć).

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Przyjmuję każdy sposób na ciasto z bananami, ten też!:)

  • Kuchnia u Krysi

    Ciasto wygląda ciekawie. Te banany dodają tą wilgotność w cieście. Dobrze to połączyłaś. Takie ciasta lubię :)

  • Aga

    Mmm ląduje w mojej kolejce “do zrobienia” … a gdyby tak podwoić składniki to jaka blaszke proponujesz?

    • gruszka

      Po prostu dwa razy większą ;)

  • gratuluję, Gruszko!
    a ciasto idealne na taką właśnie okazję!

  • Ola

    apetyczne i mooocno czekoladowe

  • I takie desery to ja lubię! :)

  • Ewa

    a jakie są wymiary foremki??

    • gruszka

      Ewo tak jak pisałam, dla tych proporcji 20×20 :)

  • pyszne! Gratuluję :)

  • TRAGEDIA!! sugerujcie się prawdziwymi przepisami z książek kulinarnych…a nie wymysłami

    • gruszka

      Anno to jest prawdziwy przepis. Jak widać na załączonym zdjęciu mi ciasto wyszło doskonałe. Jeśli u Ciebie coś poszło nie tak, daj znać co, może uda mi się znaleźć przyczynę i doradzić coś na przyszłość. Przykro mi, że ciasto się nie udało, niemniej radzę brać poprawkę że piekąc z książki kucharskiej też nie zawsze wszystko wychodzi… Ciasta bywają kapryśne.

  • Pierwszy raz upiekłam ciasto ze strony internetowej, zawsze sugeruje się książkami kucharskimi “z brodą”, które zawsze wychodzą!Przepisy są zbyt wymyślne i niesmaczne, nawet przed upieczeniem smak surowego ciasta był niedobry!Nie chodzi o kapryśność, piekę ponad 40 lat i przepis musi wyjść jeśli są dobrze dobrane składniki i proporcje!W fabryce, ciasto wychodzi zawsze, ponieważ są idealnie dobrane składniki i wszystko robi się krok po kroku według przepisu!!!,nie ma prawa nie wyjść, a liczyć na szczęście, czy wyjdzie czy nie wyjdzie to szczyt naiwności, bo musi wyjść. Pierwszy raz od ponad 40 lat nie mam ciasta na niedzielę.

    • gruszka

      Anno wciąż nie napisałaś co w cieście było nie tak. Nie wiem czy przeczytałaś wstęp w którym wyraźnie piszę, że ciasto jest bardziej wytrawne niż regularne słodkie ciasta.

  • Fio

    Dziś je popełniam w nagrodę, że wytrzymałam z moim mężczyzną 10 lat :D :D :D