cytryny z miodem i imbirem

ilka dni temu na Facebooku napisałam, że przygotowałam najlepsze lekarstwo na wszelkie jesienne przeziębienia. Nikt nie zgadł co miałam na myśli, a przecież odpowiedź jest niemal oczywista – tylko spójrzcie na to cudo :) Cytryny z miodem podane z ciepłą herbatą wyleczą z każdego kataru czy kaszlu. Pamiętajcie tylko, żeby herbata nie była gorąca, bo wówczas miód traci swoje magiczne właściwości lecznicze. Nie mam pojęcia jak długo cytryny można przechowywać, bo znikają błyskawicznie ;)


cytryny z miodem i imbirem

Składniki:

– cytryny

– imbir

– płynny miód

Cytryny kroimy na plasterki. Imbir obieramy i również tniemy na cienkie plastry. Cytryny upychamy w słoiku, co kawałek wpychając także plasterek imbiru. Gdy słoik będzie wypełniony po brzegi, całość zalewamy miodem do pełna. Odstawiamy do przegryzienia się.

Podajemy jako dodatek do herbaty.

Smacznego (i dużo zdrowia!) życzy gruszka z fartuszka! :)

  • musiałabym dodać tam rum :)))

    • gruszka

      Całkiem niezły pomysł :)

  • Oj, zaraz zrobię :)

  • Fio

    Mniam! Jutro się za to wezmę ;)
    Dziś będę dozować sobie witaminę C przy pomocy domowej cytrynówki :D :D :D

  • Fio

    Ile mniej więcej musi się przegryzać??

    • gruszka

      Ja używałam już na drugi dzień, ale były jeszcze mało imbirowe.

  • Tomasz

    Ja proponuję imbir zetrzeć na drobnej tarce, odcedzić wyciskając cały sok, dodać sok z cytryny i dopiero zmieszać z miodem.
    Tak jest o wiele lepiej.