cytrynowe naleśniki
Właściwie nie ma w nich wiele filozofii i możecie cytrynowe naleśniki zrobić ze swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu na zwykłe naleśniki. Ale ponieważ nie mam porównania z Waszymi przepisami, to muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest na bardzo delikatne, mięciutkie naleśniczki o wyraźnie cytrynowym smaku. Super na śniadanie lub deser i tak właściwie nie potrzebują już więcej dodatków :) Można posypać cukrem i dodatkowo skropić jeszcze sokiem z cytryny, wtedy oprócz tego, że mają cytrynowy smaczek, to także wyraźnie czuć cytrynową kwaśność :)
Składniki (na około 6 naleśników):
-1 cytryna
– 150 ml mleka
– 1 jajko
– 100 g mąki (około)
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 2 łyżki cukru
Z cytryny ścieramy skórkę, wrzucamy do miseczki. Dodajemy jajko, mleko, cukier i esencję waniliową. Roztrzepujemy widelcem. Dodajemy mąkę (tyle, by ciasto było dość rzadkie) i mieszamy trzepaczką by nie było grudek. Do ciasta dodajemy sok z ćwiartki / połowy cytryny (ile lubicie). Smażymy na złoto, na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Ervisha
-
Angelika K.
-
Ola Sawka