curry z indyka z warzywami

Uwielbiam aromat indyjskiej kuchni. Smak też, ale to zapach sprawia, że momentalnie zaczynam tęsknić za dalekimi, orientalnymi podróżami. Nigdy w takiej podróży nie byłam (trochę z braku możliwości, trochę z tchórzostwa), ale zawsze chciałam pojechać. Nie bez powodu filmy: “Smak curry” i “Podróż na sto stóp” są tak wysoko w moim rankingu najsmakowitszych filmów :) Dlatego cieszę się, że choć przypraw nie muszę sobie żałować na diecie i to im zawdzięczam to, że mimo upływu miesiąca, ja wciąż jeszcze się nie złamałam w moim postanowieniu. No bo sami przyznacie – jedząc takie pyszności nie trzeba myśleć o innych grzeszkach :)

Moja wersja curry jest oczywiście dietetyczna. Gdybym na diecie nie była prawdopodobnie dałabym więcej mleczka kokosowego, ale chyba jest to jedyna zmiana, jaką bym wprowadziła. Ale i bez większej ilości kokosa w smaku – i tak jest pyszne! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

curry z indyka z warzywami

Składniki (na 1 porcję):
- 100 g filetu z indyka
- 50 g marchewki
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g cebuli
- 100 g brokułów
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- sól do smaku

Indyka kroimy na kawałki. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z mlekiem kokosowym, połową oleju rzepakowego, curry, imbirem, trawą cytrynową i solą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy indyka i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju. Wrzucamy zamarynowanego indyka i podsmażamy przez chwilę. Następnie wrzucamy na patelnię drobno pokrojone warzywa, mieszamy i podlewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Podajemy z ryżem lub kaszą.

Kuchni pachnącej przyprawami życzy gruszka z fartuszka!


Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl