chlebek rabarbarowy z cynamonowym wzorkiem
Chlebek rabarbarowy… właściwie to wyszło bardziej ciasto niż chlebek, choć nie do końca taka była intencja :) Miało być coś co można posmarować masłem lub dżemem, ale okazało się, że konsystencja jest nieco zbyt krucha. Niemniej jednak stopień słodkości miał idealny, kwaskowatość rabarbaru doskonale do przełamywała, a cynamon uzupełniał efekt :) Cała keksówka zniknęła w jeden dzień, a do jedzenia były tylko dwie osoby ;) Mężczyzna nie mógł się oprzeć pomimo bolącego zęba ;)

Składniki:
– 200 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 jajka
– 260 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– sok z połowy pomarańczy
– 3 łodygi rabarbaru
– 4 łyżki brązowego cukru
– 1 płaska łyżka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka roztopionego masła
Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę. Jajka mieszamy z sokiem z pomarańczy i stale miksując dodajemy do maślanej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i stopniowo dodajemy do reszty składników.
Rabarbar drobno siekamy i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.
W małej misce mieszamy brązowy cukier, cynamon, łyżkę mąki i roztopione masło i łączymy, aż zrobi się coś w stylu kruszonki.
Do keksówki wysmarowanej tłuszczem nakładamy połowę rabarbarowego ciasta. Wierzch posypujemy połową cynamonowej kruszonki i delikatnie wgniatamy w ciasto. Przykrywamy drugą porcją ciasta i ponownie posypujemy cynamonem.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)