chlebek rabarbarowy z cynamonowym wzorkiem

Chlebek rabarbarowy… właściwie to wyszło bardziej ciasto niż chlebek, choć nie do końca taka była intencja :) Miało być coś co można posmarować masłem lub dżemem, ale okazało się, że konsystencja jest nieco zbyt krucha. Niemniej jednak stopień słodkości miał idealny, kwaskowatość rabarbaru doskonale do przełamywała, a cynamon uzupełniał efekt :) Cała keksówka zniknęła w jeden dzień, a do jedzenia były tylko dwie osoby ;) Mężczyzna nie mógł się oprzeć pomimo bolącego zęba ;)

chlebek rabarbarowy z cynamonowym wzorkiem
 

Składniki:

– 200 g cukru

– 100 g miękkiego masła

– 2 jajka

– 260 g mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– sok z połowy pomarańczy

– 3 łodygi rabarbaru

– 4 łyżki brązowego cukru

– 1 płaska łyżka cynamonu

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka roztopionego masła

Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę. Jajka mieszamy z sokiem z pomarańczy i stale miksując dodajemy do maślanej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i stopniowo dodajemy do reszty składników.

Rabarbar drobno siekamy i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.

W małej misce mieszamy brązowy cukier, cynamon, łyżkę mąki i roztopione masło i łączymy, aż zrobi się coś w stylu kruszonki.

Do keksówki wysmarowanej tłuszczem nakładamy połowę rabarbarowego ciasta. Wierzch posypujemy połową cynamonowej kruszonki i delikatnie wgniatamy w ciasto. Przykrywamy drugą porcją ciasta i ponownie posypujemy cynamonem.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

 

  • Wygląda bardzo smacznie. Też pewnie nie mogłabym się oprzeć. ;)

  • Dominika

    I przepis podobny do keksowego. Jak zakupię rambarbar to zaraz zrobię. Jeszcze ciasto-chlebka nie próbowałam, ale zawsze musi być ten pierwszy raz!

  • Ależ smakowicie wygląda!!!

  • gin

    Mmm, wygląda wspaniale :) Nie mogę się już doczekać rabarbaru :)