cesarska tortilla z kurczakiem i żółtym serem

Kilka dni przerwy za mną – w międzyczasie zawitałam do Warszawy na spotkanie Przyjaciół Winiary, które być może niebawem trochę szerzej opiszę. Czasu na gotowanie nie było, ale przerwa nie może być za długa :) Dziś jeden z kolejnych wypróbowanych i doskonałych sposobów na tortillę. Tortilla z kurczakiem – po prostu :) Danie proste, ale zaskakująco smaczne. Na upartego można jeść na zimno, aczkolwiek z ciepłym kurczakiem i na podgrzanym placku mi osobiście smakuje najlepiej :)


cesarska tortilla z kurczakiem i żółtym serem
Składniki:

– 4 tortille

– 2 piersi z kurczaka

– przyprawa do kurczaka

– 1/2 małej kapusty pekińskiej

– 100 g żółtego sera

– 1 jajko

– 1 łyżka musztardy

– olej

– jogurt naturalny

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól

– pieprz

Jajko parzymy i wbijamy do blendera. Dodajemy musztardę, włączamy blender i wąską strużką wlewamy olej, aż powstanie gęsty majonez. Mieszamy z jogurtem naturalnym w proporcjach 1:1, dodajemy sól, pieprz i czosnek granulowany. Sos odstawiamy do przegryzienia.

Kurczaka kroimy drobno, obtaczamy w przyprawie i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Kapustę siekamy, ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach i mieszamy razem.

Tortille podgrzewamy przez minutę w rozgrzanym piekarniku. Każdy placek smarujemy sosem, układamy kapustę z serem i kurczaka, polewamy jeszcze odrobiną sosu i zawijamy (najpierw robimy zakładkę od dołu by farsz nie wypływał, a potem zwijamy w rulon).

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)