carpaccio z buraka z twarogiem i orzechami
Sałatki kojarzą się raczej z okresem wiosenno-letnim. Na jesień jakoś automatycznie je odstawiamy, nie tylko redukując tym samym ilość warzyw w diecie, ale też zapuszczając tłuszczyk na zimne dni ;) Nic z tego! Nie tym razem! Warzywa korzeniowe też doskonale spisują się w sałatkach i sałatko-podobnych tworach. Jak choćby to carpaccio z buraka. Zaledwie kilka składników, a doskonały pomysł na lekkostrawną kolację gotowy. Próbujecie? :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- 200 g buraka
- 40 g twarogu
- 3 orzechy laskowe lub włoskie
- kilka kropel sosu vinegret
- sól
- świeżo mielony pieprz
Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki.
Plasterki buraka układamy na talerzu. Na wierzch kruszymy twaróg.
Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie posypujemy nimi danie. Skrapiamy vinegretem, oprószamy solą i pieprzem.
By na zimę nie odkładał się zbędny tłuszczyk - życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl