burgery garam masala z soczewicy

Nikt mnie nigdy nie przekona do przejścia na zieloną stronę mocy, czyli wegetarianizm. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i nic mnie tak nie cieszy jak solidny burger z soczystej wołowiny. Od czasu do czasu jednak skłonna jestem odstąpić od przyzwyczajeń i pod pretekstem próbowania nowych smaków, sięgam po wegetariańskie specjały i zamienniki składników diety mięsożerców. Burgery garam masala z soczewicy są tego świetnym przykładem. Wyszły pyszne, bardzo aromatyczne i pełne rozmaitych smaków przypraw. Co prawda nie zastąpią mi nigdy wołowego burgera, ale jak zupełnie inne danie sprawują się wspaniale! :) Nie krępujcie się jednak wsadzić ich w bułę, w otoczeniu innych burgerowych składników – nie zawiodą was.

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

burgery garam masala z soczewicy

Składniki (na około 6 burgerów):
- 300 g soczewicy z puszki
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- 1 łyżka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej

Cebulę i szczypiorek siekamy. Przekładamy do malaksera, dodajemy jajko, soczewicę i przyprawę garam masala. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość miksujemy, aż składniki się połączą. Do masy dodajemy bułkę tartą - powinno jej być tyle, by masa dała się formować przy pomocy dłoni, ale nie za dużo, bo burgery będą się kruszyć.

Z gotowej masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią.

Smacznych wege-burgerów życzy gruszka z fartuszka!