Brigit Binns “Mięso pyszne i soczyste”

Autor: Brigit Binns

Tytuł: Mięso pyszne i soczyste

Liczba stron: 190

Liczba przepisów: 100

Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”: 30

Ostatnio na moją półkę trafił trzy książki wydawnictwa Buchmann. Pierwszą z nich, “Mięso pyszne i soczyste” z marszu pokochał mój mięsożerca :) To prawdziwa skarbnica wiedzy dla każdego, kto uwielbia sięgać po soczyste, mięsne kąski. Osobiście w kwestii tej grupy jedzenia jestem raczej tradycjonalistką – niezbyt często w mojej kuchni gości coś innego niż kurczak czy schab, ale jestem na dobrej drodze by to zmienić, a ta książka z pewnością mi w tym pomoże.


mięso pyszne i soczyste brigit binns

Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały: wołowina, wieprzowina, cielęcina i jagnięcina. Już to niestety daje nam przykrą wiadomość – nie jest to książka dla osób, które po mięso jadą do supermarketu. Zdecydowanie, jeśli chcemy gotować według tych przepisów dobrze jest odwiedzać okolicznych rzeźników, którzy mają dostęp do najlepszych kąsków. Oczywiście nie jest to złe. W gruncie rzeczy owocuje to tylko i wyłącznie poprawieniem jakości naszego żywienia, co w gruncie rzeczy jest super :)


mięso pyszne i soczyste brigit binns

Na wstępie każdego rozdziału spotkamy mały elementarz, z którego dowiemy się jak dzielone jest mięso (nie oszukujmy się, mało kto potrafi rozróżnić antrykot od łąty czy szpondera (niechlubnie przyznaję się, że do tej pory byłam w grupie tych “nieświadomych”) oraz jakie są główne sposoby i zasady przyrządzania danego mięsa. Prosto przekazane najistotniejsze informacje są łatwe do zapamiętania (a nawet jeśli nie – w każdej chwili można do nich wrócić).


mięso pyszne i soczyste brigit binns

Przepisy skonstruowane są przejrzyście choć użyty jest w nich system łyżkowo-kubeczkowy i niezbyt często pojawiają się konkretne miary produktów. Ponieważ jednak mamy tu do czynienia z mięsem, a nie ciastami, nie przeszkadza to tak bardzo, a nawet ułatwia pracę. Do każdego przepisu dołączone są trzy istotne rzeczy: wstęp, zdjęcie oraz “porada rzeźnika”.

To pierwsze często bardzo dużo wyjaśnia i mówi nam, czego możemy spodziewać się po przepisie. Znajdziemy tam także trochę ciekawostek dotyczących pochodzenia dania, możliwe zamienniki oraz kulinarne triki.

To drugie, czyli zdjęcia, jest doskonałe! Kawałki mięsa pokazane na fotografiach są szalenie apetyczne, a całe fotografie są estetyczne i sprawiają, że ślinka cieknie aż do kolan.


mięso pyszne i soczyste brigit binns

Najbardziej zainteresowało mnie jednak to trzecie – to często już wyższa szkoła jazdy, bowiem z porad rzeźnika dowiadujemy się np. jakie rasy zwierząt są najlepsze, jak właściwie kroić mięso, jaka jest dokładna budowa poszczególnych składników, a nawet pod jakim kątem najlepiej trzymać nóż przy krojeniu. Z tych elementów książki dowiemy się na prawdę bardzo, bardzo dużo!


mięso pyszne i soczyste brigit binns

Część merytoryczną wieńczy kilka przepisów na dodatki do mięs, takie jak np. salsa z mango, krem chrzanowy czy dżem z suszonych pomidorów.

Jeśli chodzi o spis treści, to ten znajdziemy na początku każdego z rozdziałów. Na końcu książki mamy jednak indeks, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył – dania posegregowane są nie tylko według składników jakie się tam znajdują, ale też według sposobów przygotowania (jeśli szukamy czegoś do przygotowania na patelni, wystarczy poszukać hasła “patelnia”, jeśli wolimy danie z grilla, szukamy hasła “grill”).

Estetykę książki oceniam bardzo wysoko – piękny papier, twarda okładka, piękne (o czym już pisałam) fotografie, przyjemna typografia. Czy polecam? Zdecydowanie TAK! Oczywiście nie wegetarianom, ale z pewnością jest to książka doskonała do domowej biblioteczki każdego mięsożercy :)

 


buchmann

 

  • Widziałam dziś ją w Empiku, ale postanowiłam troche poszperać w sieci zanim ja kupię – jednak twója opinia zupełnie mnie powaliła. Jutro po nia wracam!! :)

    Pozdrawiam, Aurelia