boczniaki w cebuli
Całkiem niedawno, Dorota z bloga kuchenneszalenstwa.pl przypomniała mi o istnieniu boczniaków :) U niej występowały w wersji panierowanej w mące. U mnie boczniaki panieruje się zwykle w bułce tartej (jak schabowe). Tym razem przygotowałam je z dodatkiem duszonej cebuli, z sosem Worchestershire. Moim zdaniem było przysznie, choć mężczyźnie cebulka nie do końca przypasowała. Ja z jego opinią się nie zgadzam – cebula była pycha i uważam że świetnie nadaje się też do innych potraw smażonych lub np. burgerów.
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 1 jajko
- 150 g bułki tartej
- 3 cebule
- 2 łyżki sosu Worchestershire
- sól
- pieprz
- olej
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy, do zeszklenia. Następnie dodajemy sos Worchestershire i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 1/2 szklanki wody, patelnię przykrywamy i dusimy cebulkę, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Boczniaki oczyszczamy, obcinamy nóżki. W jednej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i przyprawiamy je solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę. Grzyby panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczniaki z dwóch stron, do zrumienienia.
Grzyby podajemy razem z cebulką.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
Natalie