blogwcześniejsze posty
-
-
Jestem łasuchem. To jest rzecz tak oczywista jak stwierdzenie, że słońce wschodzi na wschodzie, że niebo jest niebieskie lub że bez powietrza nie da się żyć. Do jedzenia czekolady nie trzeba mnie dwa [...]
-
-
Chodził za mną pieczony kurczak. Ochotę miałam ogromną, a jednocześnie zupełnie nie przekonywała mnie wizja tradycyjnej, natartej ziołami wersji. Postanowiłam więc poeksperymentować i zajrzałam do lod[...]
-
-
W każdą niedzielę, w typowym śląskim domu na obiad muszą być śląskie kluski, rolada i modra kapusta. Ale nie w Poznaniu. I dlatego właśnie całe życie wydawało mi się, że te śląskie kluski to jakaś tru[...]
-
-
Dłuższą chwilę zajęło mi zebranie się do opisania mojej kulinarnej przygody z województwem śląskim , bo wiedziałam, że siadając do pisania szybko nie skończę. A że nie lubię rzeczy zaczynać i nie końc[...]
-
-
W tym roku w mojej kuchni królują kurki. Po wielu latach nienawidzenia grzybów, od paru lat nieustannie pracuję nad ich pokochaniem i jestem na dobrej drodze. Kiedyś lubiłam tylko kanie, już dawno zap[...]
-
-
Bezy to moim zdaniem najprostsze ciastka świata. Wystarczy mieć pod ręką cukier i białka. Ale jeśli i Wam znudziło się ich klasyczne wcielenie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperyme[...]
-
-
Zwykle w mojej lodówce jest nadmiar jajek, nie tofu, ale dziś wyjątkowo było dokładnie na odwrót. Pojawiła się więc okazja, by wypróbować słynną w internetach tofucznicę czyli pseudo jajecznicę bez ja[...]
-
-
Kiedy byłam mała w mojej głowie zrodziła się myśl o tym, by kiedyś wydać własną książkę. Co prawda talentu literackiego wówczas nie miałam zbyt dużego, ale brak umiejętności nigdy nie powinien być prz[...]
-
-
Wizyta w Bieszczadach i podziwianie górsko-leśnych krajobrazów obudziła we mnie chęć na grzyby. Ale że niestety sezon grzybobraniowy jeszcze się nie rozpoczął, a poza tym mi zawsze jakoś do lasu nie p[...]
-
-
C'mon! Ileż można wsuwać tę kiełbasę z grilla! Na pewno macie czasami ochotę na coś nieco bardziej oryginalnego, smaczniejszego i... lżejszego :) Jeśli tak, to mam dla Was nowy przepisy przygotowany w[...]
-
-
Gdy tylko zobaczyłam w sklepie kubeczek pięknych, dorodnych jagód, rzuciłam się na nie nie zastanawiając się za bardzo co z nich zrobię. Bo szczerze mówiąc, jagody w surowej formie jadam tylko na górs[...]
-
-
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność, w ramach współpracy z portalem Pyszne.pl przygotować znów coś super! I o przyjemności piszę w 100% szczerze - bawiłam się przy tym projekcie świetnie i jest[...]
-
-
Ostatnio po mojej kuchni przewalają się niesamowite ilości wszelakich resztek i to często w bardzo dziwnym wydaniu - częściowo zmiksowane wiórki kokosowe zainspirowały mnie do zrobienia domowych kokos[...]
-
-
Podejrzewam, że statystycznie rzecz biorąc biję na głowę większość z Was pod względem posiadanego drobnego sprzętu AGD. I wcale nie mówię tego żeby się chwalić - po prostu mam małego fioła na punkcie [...]
-
-
Trochę późno w tym roku, ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała choć jednego przepisu z rabarbarem, póki trwa sezon! A Dzień Ojca to świetna okazja do tego, by podsunąć Wam przepis na pyszne ciacho. [...]