blogwcześniejsze posty
-
-
Jagody! Jagódki! :) Jak tylko zobaczyłam je w sklepie bez zastanowienia wzięłam 200 g. Dopiero w domu zaczęłam myśleć co z nimi zrobić. Przypomniało mi się, że w lodówce mam jeszcze pół opakowania mas[...]
-
-
Truskawkowa princessa - to ciasto zdecydowanie lepiej smakuje, niż wygląda! :) To moja wariacja na temat popularnego ciasta "prince polo". Prawdopodobnie w tym sezonie to ostatnie (bądź jedno z ostatn[...]
-
-
Nie wiem czy to prawdziwa panna cotta. Nigdy takiej nie jadłam i nie wiem, czy smakowała tak, jak powinna smakować. Naczytałam się jednak różnych przepisów (wszystkich dość podobnych do siebie) i zrob[...]
-
-
Dziękuję Wam! :) Dziękuję wszystkim czytelnikom bloga, a jeszcze bardziej dziękuję temu 1000 osób, które lubią mój fan page! Gdy zaczynałam pisać tego bloga nawet nie marzyłam o tak wielkiej publiczno[...]
-
-
Naprawdę nie wiem jak zacząć tą notkę :) Chciałam wspomnieć o tym, że jest to moja wariacja na temat dania Gino D'Acampo z jego książki "Dieta Italiana", trochę porozwodzić się na temat tego jak to ce[...]
-
-
"Jest jeden minus tego, że jesteś kulinarną blogerką... - nigdy nie robisz dwa razy tego samego" - powiedział mi wczoraj mój mężczyzna. Okazało się, że kremowy sernik z białą czekoladą i truskawkami t[...]
-
-
Wielokrotnie proponowałam mojemu mężczyźnie, żeby zabrał sobie kawałek świeżo upieczonego ciasta następnego dnia do pracy, jednak zapierał się, że jeden to za mało, bo wypada się podzielić, a to co zo[...]
-
-
Od jakiegoś czasu staram się na ile to możliwe bez strat dla smaku i konsystencji potrawy ograniczać masło i zastępować je olejem. Nie zawsze jednak się da, a w przypadku tych placuszków masło jest sz[...]
-
-
Jakiś czas temu w moje ręce wpadły książki Gino D'Acampo - jak dla mnie geniusza włoskiej prostoty. Mam taki nawyk, że gdy kupuję książkę kucharską, karteczkami post-it zaznaczam wszystkie rzeczy "do [...]
-
-
Kombinuję i kombinuję ostatnio. Co chwilę wpadam na nowe pomysły - jedne mniej, inne bardziej genialne. Ten na szczęście należał do tych drugich :) Jako ambasadorka marki Dilmah co rusz próbuję wymyśl[...]
-
-
Pomimo usilnych starań, moją kuchnią dalej, w dużym stopniu rządzi przypadek. Nie narzekam, bo dzięki temu odkrywam nowe smaki i aromaty ;) Początkowo miały to być małe, zgrabne drożdżóweczki. Gdy jed[...]
-
-
Ten przepis właściwie nie potrzebuje wstępu. Sernik, biała czekolada i truskawki - nie wiem jak dla Was, ale dla mnie już sama nazwa brzmi jak spełnienie marzeń :) Mocno kremowy, mocno truskawkowy. Py[...]
-
-
Truskawkowa rolada powstała z trzech powodów:
- po pierwsze zaczął się sezon na truskawki
- po drugie u Dusi trwa truskawkowy konkurs
- po trzecie mój mężczyzna okazał się wybredny pod względ[...]
-
-
Przegapiłam. Biję się w pierś i uwierzyć nie mogę, ale przegapiłam drugie urodziny własnego bloga. Były 15 maja, ale jak słusznie ktoś zauważył - na dobry bezowy tort nigdy nie jest za późno :)
Zna[...]
-
-
Są takie przepisy, które czasami aż wstyd mi publikować, bo są tak banalnie proste :) Z drugiej jednak strony mój blog to przecież "cooking for dummies" - o to chodzi, żeby było łatwo :) Kakaowa śmiet[...]