biszkoptowe cupcakes z malinową śmietanką
Przepis ten powstał spontanicznie, ponieważ musiałam szybciutko przetestować nowe foremki, które dostałam do recenzji “Design, że palce lizać“. Wykorzystałam więc mój sprawdzony przepis na biszkopt, w nieco zmniejszonych proporcjach i zwykłą bitą śmietanę z malinowym wkładem. To połączenie wyszło tak pyszne, że po prostu nie mogłam się powstrzymać, żeby go nie zaprezentować na blogu, pomimo tego, że nie ma w nim nic odkrywczego :)
Składniki (na 12 sztuk):
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 170 g cukru
- 40 g malin
- 200 ml kremówki
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, roztrzepujemy widelcem i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 150 g cukiru. Do ubitych białek dodajemy żółtka, a następnie łyżka po łyżce, stale miksując dodajemy mąkę. Gotowe ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (wierz powinien być lekko przyrumienione, a po wbiciu patyczka - ciasto suche). Muffinki wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy pozostały cukier do smaku. Maliny blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy maliny, stale ubijając (masa powinna zrobić się delikatnie różowa, ale wciąż być sztywna - jeśli robi się zbyt rzadka, nie dodajemy więcej malin). Masę nakładamy przy pomocy szprycy na całkowicie zimne muffiny.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Inspirowane Smakiem
-
karmel-itka
-
wiosenka27
-
Rynn