biały michałek

Wchodząc do Biedronki dostaję małpiego rozumu. Przyzwyczajona do zakupów w pobliskiej i śmiertelnie drogiej Chacie Polskiej, w Biedronce do koszyka wrzucam wszystko, co kosztuje mniej niż przeciętnie, a jak coś jest w promocji to muszę to mieć. Tak już mam i choć się staram – zmienić tego nie potrafię :) A ostatnio w promocji były Michałki. Moje ulubione – białe i kawowe. Choć zjadane same w sobie są pyszne to i tak postanowiłam je teraz jakoś przerobić. Niestety nie miałam pomysłu jak ciasto nazwać bo jakoś żadna klasyczna nazwa mi nie pasowała – kruche ciasto z białymi michałkami i śmietaną, dżemowy podkład… Mniam! Tak właśnie powstał “biały michałek”.

biały michałek

Składniki: (z podanych składników wychodzą dwie porcje ciasta na foremkę o średnicy 20 cm – drugą można zamrozić lub zrobić większą porcję kremu :))

– 300 g mąki

– 200 g miękkiego masła

– 1 żółtko

– 100 g cukru

– 2 łyżki śmietany 12%

Dodatkowo:

– 150 ml kremówki

– 12 Białych Michałków

dżem porzeczkowy

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (jeśli ktoś się bardzo śpieszy można nie chłodzić ciasta, ale wówczas wałkowanie jest nieco trudniejsze…). Po godzinie wyjmujemy, wałkujemy na około 5 mm i wykładamy ciastem formę do tarty. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).

Ostudzony spód smarujemy dżemem.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Michałki drobno kroimy. Połowę dodajemy do masy i wykładamy masę na dżem. Pozostałymi Michałkami dekorujemy wierzch. Schładzamy. Najlepiej smakuje następnego dnia :)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Uwielbiam białe michałki;) Na pewno wypróbuję przepis;)

  • Białe michałki to chyba u mnie w domu najbardziej lubiane cukierki, takie ciasto na pewno wszystkim by posmakowało ;D

  • nie kupowalam jeszcze takich michałków, nawet nie wiedziałam ze sa, tymbardziej ciasto jest mocno interesujace.

  • Gratuluję wspaniałego pomysłu:) pychota! za michałkami przepadam!

  • Też lubię michałki, z chęcią zjadłabym kawałek

  • Uwielbiam białe michałki!

  • Ja mam to samo z biedronką. Dostaję małpiego rozumu;-) A ciasto wygląda cudnie, choć ja wielką fanką michałków nie jestem :-)

  • Białe i kawowe to też moje ulubione michałki :-)

  • Gosia

    Witam:) Super przepis.W piatek moj chlopak ma urodzinki i mam zamiar to cudo upiec:). Blaszke juz kupilam, michalki tez. Mam pytanie co do dzemu. Czy to musi byc jakis specjalny? szukalam przepisu na Twojej stronce ale nie znalazlam:(. Jakim dzemem moge zastopic jesli nie dostane porzeczkowego .Pomyslalam o truskawkowym ale moze bedzie za slodki. Wazna tez jest chyba konzystenja dzemu, rozne mamy.Bardzo prosze o pomoc. Przepraszam ze tak wnikliwie pytam ale jestem poczatkujaca:) Z gory dziekuje pomoc. Serdecznie pozdrawiam:)

    • gruszka

      Gosiu ja wybrałam porzeczkowy, bo faktycznie przełamywał trochę słodycz Michałków i bitej śmietany. Dobrze będzie jak również wybierzesz jakiś lekko kwaskowaty dżem. Może wiśniowy…? Co do konsystencji – musi być coś, co będzie się dało ładnie rozsmarować (nie może być więc to żadna twarda marmolada) ani też nie może mieć płynnej konsystencji. Wybieraj po prostu dobre, “żelowe” dżemy, albo domowe przetwory o dość zwartej konsystencji :)

  • Gosia

    Bardzo dziekuje za odpowiedz. Dzem kupilam wisniowy bo niestety porzeczkowego nie bylo. Teraz wlasnie zauwazylam ze moja blaszka (tarta) ma srednice 30cm. Czy powinnam zrobic wiecej ciasta? Juz sie nie moge doczekac jutra:) Takie arcydzielo pyszne bede robila:) Dziekuje za pomoc. To juz moje ostatnie pytanko bylo:) POzdrawiam:)

    • gruszka

      Oj, tak, zdecydowanie będziesz musiała zrobić więcej ciasta, ale niestety przy większej blaszce istnieje ryzyko, że ciasto będzie się kruszyć przy nakładaniu, więc ostrożnie! :)

  • Gosia

    Dziekuje za cenna rade:) Skladniki na ciasto powieksze o polowe.450maki,300masla,2zoltka,150cukru.3lyzki smietany.
    Mysle ze bedzie dobrze.
    Zeby ulatwic sobie wyciagniecie ciasta to blaszke maselkiem pozmaruje,moze pomoze:))
    Pozdrawiam:) Aha!! Zapomnialam sie pochwalic:) Kupilam dzem z czerwonej porzeczki. Ciezko
    go dostac w sklepie.:) Do dekoracji kupilam rowniez czerwona porzeczke:)
    Straszna gadula ze mnie:)

    • gruszka

      Gosiu smarowanie blaszki masłem jest zbędne – ciasto samo w sobie jest dość tłuste i nie powinno być problemu z jego wyjęciem :) Mam nadzieję, że wyjdzie i że zasmakuje i Tobie i jubilatowi :)

  • Gosia

    Ciasto wyszlo piekne:) Swieczuszki w nim prezentowaly sie slicznie:)
    Polowa ciasta juz zjedzona:) Mojemu chlopakowi barrrdzo smakowalo:)
    Dziekuje :)

    • gruszka

      Super! :)