babka majonezowa
Na pomysł babki majonezowej natknęłam się stosunkowo niedawno i od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Przejrzałam całą masę przepisów, ale wszystkie były dość do siebie podobne, dlatego ciężko mi powiedzieć od kogo go “ściągnęłam”. Wymieszałam trochę tego i tamtego i wyszło. I to wyszło naprawdę pycha!
Przyznać muszę, że czułam się trochę dziwnie dodając do ciasta słoik majonezu. Jeśli są wśród Was fani “Przyjaciół”, to zdradzę, że momentalnie przypomniała mi się scena, w której Rachel robiła świątecznego trifle’a – “What’s not to like? Custard? Good. Jam? Good. Meat? Goooooood.” :)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 - 1 szklanki cukru
- 225 ml majonezu
- pół łyżeczki olejki śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (o którym tym razem zapomniałam, a i tak pięknie wyrosło ;) )
W garnku zagotować odrobinę wody, a następnie ustawić na nim miskę i na parze ubić w niej jajka. Zdjąć miskę z garnka i do ubitych jaj, stale miksując stopniowo dodawać cukier i mąkę (na tym etapie powinno się dodać też proszek do pieczenia. Ja zapomniałam, ale to dowód, że i bez tego ciasto wychodzi naprawdę niezłe :) ). Na koniec dodać majonez i olejek i zmiksować na gładką masę na najniższych obrotach. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Pingback: Order viagra()
Pingback: Real viagra pharmacy prescription()
Pingback: Discount viagra no rx()
Pingback: Order viagra us()
Pingback: Buy viagra in us()